Podmínky přijetí na 1. LF v roce 2024

Kdo by čekal, že podmínky přijetí na 1. LF v Praze se lety nemění, zůstane překvapen. 1. LF přistoupila k několika změnám, které můžeme označit za největší za poslední roky. Pojďme se ně podívat postupně.

Nejdůležitější změnou je snížení počtu otázek z každého předmětu v přijímačkových testech.
🩺, 🦷 Všeobecné a Zubní lékařství: V letošním roce bude z biologie, chemie i fyziky po 50 otázkach (dosud bylo z každého předmětu po 70 otázkach).
👩🏼‍⚕️ Fyzioterapie, Porodní asistence, Adiktologie, Ergoterapie, Nutriční terapie a Všeobecné ošetřovatelství: na tyto bakalářské obory se píší přijímačky jen z biologie (chemie a fyzika na přijímačkách není). V loňském roce bylo z biologie 100 otázek, od letošního roku byl počet otázek snížen na 70.

👨🏽‍⚕️ Další velmi důležitou změnou je, že se od letošního roku na obor Fyzioterapie nedá dostat na průměr, ale každý kdo chce studovat tento obor musí zvládnout přijímací zkoušky.

💯 Třetí velkou změnou je změna v bonifikačních bodech. K připomenutí, jsou to bonusové body, které se pak přičtou k bodům získaným v přijímacích zkouškách. Nově je lze získat i na obor Fyzioterapie. Maximální počet bonifikačních bodů, které lze získat v jednotlivých oborech je následující.
🩺 Všeobecné lékařství: 20 bodů
🦷 Zubní lékařství: 10 bodů
👨🏽‍⚕️ Fyzioterapie: 5 bodů

Můžete je získat při splnění alespoň jedné z uvedených tří podmínek:

  1. Úspěšně složit zkoušku Matematika rozšiřující (dříve pod názvem Matematika+) od organizace CERMAT s výsledkem úspěšný řešitel.
  2. Mít průměr z matematiky do 2,00 podle koncových vysvědčení za 1., 2., 3. ročník a v 1. pololetí ve 4. ročníku a absolvovat výuku českého jazyka po celou dobu studia.
  3. Umístit se alespoň jako úspěšný řešitel na krajském kole předmětové olympiády kategorie A z předmětů matematika, fyzika, chemie nebo biologie.

Datum podání žádosti o bonifikaci je do 24. 5. 2023. Tuto žádost je možné si podat pouze elektronicky ve své přihlášce, ale až po zaevidování přihlášky studijním oddělením (ne přímo při vyplňování přihlášky).

🩺 Čtvrtá závažná změna se týká přijetí bez přijímacích zkoušek. Bez přijímaček se můžete dostat jen na obor všeobecné lékařství, máte-li průměr do 1,05 (minulý rok to bylo do 1,10). Další podmínky přijetí bez přijímaček zůstávají nezměněny.

🥼 Poslední závažná změna se týká oboru Ošetřovatelství, kde se příjímačky už nebudou psát jen z biologie, ale budou obsahovat i 70 otázek zaměřených na ošetřovatelství.

💰 Poslední, spíše kosmetickou, změnou je mírné zvýšení poplatku za podání přihlášky na 880 Kč (z 830 Kč).

8. října 2023

Související články

2. LF - Témata k ústnímu pohovoru

Jaká nejčastější témata můžete očekávat na ústním pohovoru?

Doporučená literatura podle jednotlivých lékařských fakult

Seznam literatury podle doporučení lékařských fakult na jednom místě

2. LF - Ústní pohovor

Našli jste si v přihlášce na 2. LF postup do druhého kola přijímacích zkoušek? Gratulujeme! Následuje ústní pohovor.

3. LF - Ústní pohovor

Zvládli jste úspěšně testy z biologie, chemie a fyziky na 3. LF? Gratulujeme! Potom vás čeká ústní pohovor.

Jak porazit prokrastinaci?

Prokrastinace je to chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů. Ale jak s tím přestat?

Bonifikační body k přijímačkám na všeobecné a zubní lékařství - aktualizováno pro přijímačky 2023

Způsob, jak zvýšit své šance na přijetí. Ale jsou jen na dvou LF.

Přípravný kurz

Rozhodli jste se, že chcete jít na medicínu a stojíte před otázkou, jestli to zvládnete sami nebo si vyberete přípravný kurz?

Nevzali mě na vysokou. Co teď?

I když máte pocit, že se vám zhroutil svět, není tomu tak.